ALLERGIA - ALLERGINEN NUHA

Allergia aiheutuu limakalvojen reaktiosta ympäristössä esiintyviin ärsykkeisiin. Allergista nuhaa kutsutaan usein myös heinänuhaksi. Allergisessa nuhassa nenän limakalvot reagoivat esimerkiksi siite- ja eläinpölyyn tai pölypunkkeihin. Oireina ovat nenän tukkoisuus, nenän vuotaminen, kutina ja lisääntynyt limaneritys sekä aivastelu. Allergia voi aiheuttaa myös silmäoireita.

Jos allerginen nuha ilmenee siitepölyoireina esimerkiksi huhti-toukokuussa, kyseessä on mitä todennäköisemmin kausiluonteinen nuha.

Suomessa 5 – 15 prosenttia lapsista ja 20 – 25 prosenttia aikuisista kärsii allergisesta nuhasta. Allerginen nuha alkaa yleensä leikki- tai kouluiässä. 1,2

Kausiluonteinen allerginen sidekalvontulehdus liittyy allergiseen kausinuhaan. Silmät kutiavat, sidekalvot punoittavat, luomet turpoavat ja tuntuvat valonarilta, ne saattavat rähmiä. Aiheuttajana ovat siitepölyt, eläinhilseet ja joskus ruoka-aineet, kuten tuoreet hedelmät, juurekset ja mausteet.

Allerginen nuha on hyvänlaatuinen sairaus, mutta usein pitkäaikainen ja kiusallinen. Pahimmillaan se voi heikentää sosiaalista elämää ja lasten koulumenestystä.3 Koska oireista kärsivät ovat useimmiten nuoria (oireet alkavat yleisimmin nuoruudessa ja helpottuvat iän myötä), on tärkeää löytää potilaille mahdollisimman hyvin siedetty lääkitys. Allerginen nuha hoidetaan yleisimmin seuraavilla lääkkeillä:

  • Antihistamiinitabletit
  • Kortisoninenäsuihkeet
  • Yhdistelmänenäsuihkeet (antihistamiini ja kortisoni)
  • Kromoglikaattisuihkeet
  • Antihistamiinisumutteet, kuten Lastin
  • Siedätyshoito vaikeisiin oireisiin

Astma ja allerginen nuha esiintyvät usein yhdessä. Jopa 80 prosenttia astmapotilaista sairastaa allergista nuhaa. Allergista nuhaa sairastavilla puolestaan on kolme kertaa suurempi riski sairastua astmaan.4

Taudin varhainen ehkäisy tai varhainen hoito voi auttaa ehkäisemään astman puhkeamisen.

1 Toppila-Salmi S, Pelkonen A. Lapsen allerginen nuha. Duodecim 2015; 131: 959–60.

2 Pallasaho P, et al., Allergic rhinoconjunctivitis doubles the risk for incident asthma – results from a population study in Helsinki, Finland. Respir Med 2011;105:1449–56.

3 Bousquet et al., Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) 2008: Allergy 2008: 63 (Suppl. 86): 8–160

4 Bousquet, J., van Cauwenberge, P., Khaltaev N. et al. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma, (ARIA Workshop Report). J Allergy Clin Immunol Suppl 2001, 108(5): S147-S334.